Podstenice

Markiranje poti pri Cinku v Rogu

PODSTENICE, 602 m, 7 preb., so bile pred 2. svetovno vojno večje naselje s šolo, parno žago in gostilno ter z več zaselki v okolici. Zdaj so tam le velika gozdarska hiša, logarska hiša in lovska koča. V gozdarski hiši so leta 2003 uredili čebelarski muzej. Skupine si ga lahko ogledajo po dogovoru z Darjo Pečaver, Srednja vas, 8333 Semič, telefon: 031/794 449. V muzeju je tudi maketa predvojnih Podstenic. Naselje leži v kraški dolinici v bližini Roga (1099 m), najvišjega vrha pogorja Kočevski rog. Ime je dobilo po skalnati steni Roga. Do decembra 1941 so tam živeli Kočevarji. Naselje in zaselki so bili porušeni in požgani med roško ofenzivo avgusta 1942.

Podstenice sredi roških gozdov so imele med NOB pomembno vlogo. V gozdarski koči Jelenica je bilo januarja in februarja 1942 prvo taborišče Novomeške partizanske čete. Na z. strani Roga se je 12. junija 1942 nastanilo vrhovno politično in vojaško vodstvo; tam je ostalo do roške ofenzive avgusta 1942. V bližini sta bili tedaj nameščeni tudi partizanska bolnišnica in partizanska tehnika Urška. Maja 1942 je v parni žagi na Podstenicah začela obratovati orožarska delavnica. Pozneje so jo preselili na bližnjo Podrto goro; tam so postavili barake za orožarsko, krojaško, čevljarsko in mizarsko delavnico s skupnim nazivom »Delavnice 5. grupe odredov«. Na Podstenicah je bil 17. maja 1943 ustanovljen iniciativni odbor Zveze mladine Slovenije. Pod Babjo gorico je od 24. julija 1944 do 17. aprila 1945 delala partizanska tiskarna, v katero so namestili stroje iz prejšnje Kočevske tiskarne.

S Podstenic gremo po Roški cesti proti Kočevju do 20 min. oddaljenega Cinkovega križa (652 m). Tam zapustimo Trdinovo pot, ki gre naprej po Roški cesti na Veliki rog, TV pa nadaljujemo na desno po gozdni cesti v Stari Log, ves čas po mešanem gozdu. Precej ravna cesta vijuga po ozki kraški planoti med pobočji Tabora (770 m) in Babje gorice (801 m) na s. ter Malega roga (981 m) na j. strani. Po 45 min. od Cinkovega križa se na desno odcepi gozdna cesta do bližnje logarnice Cink (694 m), v kateri je bil sedež poveljstva 5. grupe odredov. Nadaljujemo po levi cesti. Kmalu se nam z leve pridruži Roška pešpot, katere znak je rdeča medvedova šapa, že na naslednjem odcepu pa nas zapusti in zavije na desno. TV pelje naravnost do bližnjega novega odcepa pod Kraljevim Kamnom (833 m) tik nad njim. TV gre še naprej naravnost; kmalu pridemo do lepe gozdarske koče na levi strani ceste. S Podstenic do tja je dve uri zmerne hoje; na cesti ni pomembnejših višinskih razlik.

Takoj za gozdarsko kočo zapustimo gozdno cesto in zavijemo levo na gozdno pot, po kateri se v 10 min. spustimo do gozdne ceste, ob kateri spet opazimo oznake Roške pešpoti. Prečkamo cesto in po lepi gozdni poti v 10 min. pridemo do gozdne ceste, ki pelje na desno v Stari Log, na levo pa mimo Pugleda do Roške ceste. Zavijemo po cesti na levo. Po 10 min. se na desno odcepi gozdna cesta do zaselka Cesta in naprej do regionalne ceste Kočevje–Stari Log, TV pa nadaljuje po levi, ki se zložno vzpenja do 30 min. oddaljenega odcepa na Pugled na desni strani. Po gozdnem kolovozu smo kmalu na obširni travnati planoti; po sredi travnika se zložno spustimo proti gozdu na levi do gozdnega kolovoza, po            katerem pridemo do spomenika. Od gozdne ceste do spomenika na Žibnu je 15 min.

S Podstenic na Žiben je 3 h 30 zložne hoje.

Komentiranje ni možno.